Пламен Карталов: Първото спонсорство от меценат се роди в Русе за „Травиата“

Режисьорът Пламен Карталов се завърна в Русе, за да представи новата си книга „Моят Вагнер“. Бившият директор на Русенска опера в периода 1982-2986 г. се срещна с кмета Пенчо Милков и с областния управител Борислав Българинов.

„През 1982 г. моята „Травиата“ в Русе струваше колкото целия бюджет на Софийската опера. Тогава реших да потърся средства от русенци, които обичат класическа музика. Първо потърсих инж. Светослав Генчев, тогава ръководител на химическия комбинат „Гаврил Генов“, който се връщаше от опера в Германия. Така се роди първото спонсорство от меценат в България“, сподели акад. Пламен Карталов, който в момента е директор на Софийската опера и балет.

Кметът Пенчо Милков го покани да представи на русенска сцена новата си опера „Чичовци“, посветена на 100-годишнината от рождението на композитора Лазар Николов. Пламен Карталов обеща да посети Русе през пролетта, за да види подобренията, направени през последните няколко години, и да присъства на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“.

На срещата си с областния управител акад.Карталов получи почетна грамота за приноса си за българската култура и сребърен плакет на ключ сол като символ на музиката, хармонията и съзвучието.

 

Exit mobile version