Пламен Бейков е новият директор на Русенска опера

Басът и драматург на Русенска опера Пламен Бейков е новият директор на културния институт, научи Русе Медиа.

Конкурсът за избор на нов ръководител на операта се проведе вчера в Министерството на културата, но участниците в комисията отказаха коментар за класирането на кандидатите, тъй като били подписали декларация за конфиденциалност. Все още от МК не са обявили официално резултатите.

Останалите кандидати за поста бяха досегашният директор Иван Кюркчиев, диригентът Иван Илиев и режисьорът Георги Симеонов.

Донякъде смяната на Иван Кюркчиев бе очаквана главно по политически причини. Както е известно, той е общински съветник от ГЕРБ, а в момента върви масова подмяна на кадри на бившите управляващи.  Смята се, че именно обвързаността му с партията на Борисов е наклонила везните в полза на новия директор. Иначе и двамата кандидати имат качествата да ръководят операта на Русе.

Пламен Бейков е роден през 1967 в град Свищов. Възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“. Завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития Борис Христов в Рим. Завършил е музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 2007 г. е солист на Държавна опера – Русе, и е поставял оперни творби като режисьор. Той е в основата на възстановяването на програмата за образователни концерти-лектории сред децата в Русе.

Exit mobile version