Пламен Бейков: Бурята не е отнесла временния покрив на Русенска опера

Директорът на Държавна опера-Русе Пламен Бейков опроверга появилата се „новина“, че бурята вчера е отнесла временния покрив на културния институт.

„Това не е вярно! Временният покрив на сцената (а не на Операта!) удържа на всички бури и снегове в продължение на година и половина – изключително добро съоръжение, майсторски проектирано и направено от русенските проектанти и строители! През изминалата седмица временният покрив бе внимателно демонтиран, за да може през тази седмица да започне поставянето на постоянния покрив. За съжаление бурята завари нашата сцена без покрив под открито небе. Въпреки това няма нанесени никакви поражения, освен намокрянето, на което нашата изстрадала сцена вече привикна. А във фоайето на Операта вчера безпрепятствено се проведе поредният образователен концерт“, заяви Бейков.

Очаква се през тази седмица да започне монтирането на елементите на постоянния покрив, а след това и покриването. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за проект за ремонт на сцената, която също пострада при пожара, като за целта държавата отпусна 3,6 млн. лева.

Вече са готови и резултатите от геоложките проучвания, които да покажат дали има пропадане на сградата. „Те показват, че почвата под сградата е относително стабилна, няма активност, няма и допълнително фатално нанесени щети от гасенето на пожара“, каза директорът.

Exit mobile version