Пиян шофьор ще лежи 8 години за катастрофа със загинал

Окръжен съд – Русе осъдил В.И. на 12 години лишаване от свобода. Присъдата бе намалена с една трета на 8 години затвор, тъй като съдебното производство протече по реда на съкратеното съдебно следствие – подсъдимият е признал изцяло фактите и се съгласил да не се събират доказателства. Той ще лежи осем години, като съдът го е лишил от правото да управлява МПС за срок от десет години.

На 26.02.2022 г. в с. Полско Косово при управление на МПС – лек автомобил „Фолксваген Бора“ 37-годишният тогава водач нарушил правилата за движение по пътищата, превишавайки максималната допустима скорост в населено място – 50 км/ч, като се движил със скорост от 105,5 км/ч.

Колата е напуснала пътя вляво, ударила се е с лявата си предна част в ъгъла на бетонна стена, част от сграда и се е завъртяла на пътното платно. В резултат на удара са пострадали водачът и возещ се на предната седалка пътник – на 15 г., а пристигналият на местопроизшествието екип на ФСМП-Бяла е установил смъртта на возещ се на задната седалка друг пътник на 31 г. Двамата ранени са откарани в русенската болница „Канев“, където на водача са установени фрактура на бедро и спукан далак, а на пътника – фрактура на глезен и на ломбален прешлен.

Обвинението към водача е, че е причинил по непредпазливост причинил смъртта на пътник на задната седалка и средна телесна повреда на непълнолетно лице, което е пътувало в автомобила – трайно затрудняване на движенията на ляв долен крайник, за срок повече от тридесет дни. Деянието било извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 1,42 на хиляда.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.

Exit mobile version