Пилотът Пламен Пантилеев от Бяла загина три дни преди рождения си ден -2 част

Летецът трябвало да се пенсионира, но обожавал професията си

Бяла скърби за загиналия 47-годишен пилот капитан Пламен Пантилеев, който е бил в родния си град само ден, преди  хеликоптерът му да се разбие. Местните хора са потресени от трагедията, тъй като много от тях познават семейството, което от години живее на гара Бяла. Родителите на Пламен – Янка и Тодор, имат животновъдна ферма, а съвсем наскоро бащата Тодор дарил 1500 лв. за новоизграждащата се църква „Св.Пантелеймон“, която ще бъде открита на 27 юли в квартала. Пилотът идвал да им помага винаги, когато имал възможност.

Семейството на Пламен е съкрушено от трагедията , а майка му все още не може да повярва. Единственото, което споделя през сълзи, че е бил великолепен син, отличник във всяко начинание – в училище, в университета, в армията, който винаги се е грижил за родителите си. Трябвало е да се пенсионира, но е обожавал да лети. Брат му Венцислав с мъка отронва, че когато са го съветвали да си даде почивка и спокойствие, Пламен е отговарял: „Аз си обичам професията и не мога, това е моята мечта!“.

Близки и съседи разказват, че Пламен е бил отличен ученик. Той е учил в СОУ „Панайот Волов“ в Бяла, където е бил в един клас с настоящия кмет на общината Димитър Славов. Самият Славов бе много разстроен от случилото се, тъй като семейството му е близко и със съпругата на Пламен – Венелина, която също е от Бяла.

Бъдещият пилот още от детските си години е бил запален по компютрите и техниката. Колеги на майка му често са го виждали на работното й място, седнал пред монитора. Дори и след като завършва Военното училище в Долна Митрополия като летец, продължава да се занимава с компютри.

Пламен от години живее в  Пловдив със съпругата и двете си деца. По-големият му син е възпитаник на Югозападния университет в Благоевград, а по-малкото дете е ученик, разказват съседите.

Трагедията се разигра в понеделник, около 20.30 часа. При изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загиват командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов е ранен.
Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 – Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

Exit mobile version