Пет нови професии ще се изучават в гимназиите по настояване на бизнеса в Русе

Пет нови професии ще се изучават в гимназиите по настояване на бизнеса в Русе през учебната 2020/2021 г., стана ясно от представеното днес предложение за държавен план-прием. Общо 64 паралелки след 8 клас ще има в професионалните и профилираните гимназии и средните училища в Русенска област, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева.

В новите специалности ще се обучават 104 ученици. В ПГ по селско стопанство в Русе ще се разкрие паралелка „Технологичен и микробиологичен контрол в химични производства“, за която има интерес от бизнеса и от ученици от Русе, Силистра, Търговище, Разград.к В ПГ по селско стопанство в Две могили ще учат „Трайни насаждения“, а в ПГ по транспорт – „Локомотиви и вагони“. ПГ по механотехника залагат  „Електрически превозни средства“, а в ПГ по промишлени технологии – „Измервателна и организационна техника“. СУ „Васил Левски“ ще има нов профил „Икономическо развитие“, който ще се съчетава с обучението по китайски или японски езици.

Очакванията са основно образование да завършат 1625 ученици в областта, които ще се обучават в 13 професионални и 13 профилирани гимназии, както и едно обединено училище в Борово. Конкретно за община Русе приемът ще бъде в 55 паралелки, от които 22 за профилирано и 33 за професионално обучение. Очаква се за тях да кандидатстват 1271 ученици, които завършват основно образование. В седем от русенските гимназии и в училището в Борово ще се работи по дуалната система с бизнеса.

По желание на земеделските производители ще бъдат организирани срещи с ПГ по селско стопанство в Русе и Две могили, тъй като има търсене на кадри за растителна защита и фермери. Кметът на община Две могили Божидар Борисов вече е предприел всички необходими дейности за създаването на полигон за водачи на селскостопанска техника и общежитие за бъдещите средношколци.

Що се касае до приема в 5-ти клас в МГ „Баба Тонка“ учениците след 4-ти клас ще могат да кандидатстват отново в две паралелки.

 

Exit mobile version