Петима от мигрантите, прекосили Дунав с лодка, остават в ареста в Русе

Петима от мигрантите, които бяха заловени от румънските гранични власти, остават за постоянно в ареста в Русе, реши Районен съд-Русе. Както Русе Медиа съобщи, те са преминали нелегално границата, като са използвали моторна лодка, за да прекосят река Дунав. Румънските власти са ги засекли с термовизионна камера и са ги задържали, преди да се качат на автомобил. В групата е имало 11 души – 10 души, представящи се за сирийци, и един турски гражданин.

Петима от групата не са имали документи за самоличност и им е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата в района на с. Сандрово. Според Районен съд – Русе е налице реална опасност тези хора да се укрият и да извършат други престъпления, свързани с граничния режим, предвид обстоятелствата, при които са задържани, както и факта, че не им е установена самоличността и нямат постоянно пребиваване в България.

Други трима от групата са имали лични документи и са се признали за виновни в това, че са излезли през границата на страната ни без разрешение. Това са Е. С. – на 26 години, сирийски гражданин, с основно образование; М. М. – на 27 години, сирийски гражданин, с основно образование; и У. А. – на 29 години, турски гражданин, със средно образование. И тримата са неосъждани. Всеки от тях прие да изтърпи наказания лишаване от свобода за срок от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лв.

Споразуменията са окончателни, а определенията, с които петимата чужденци с неустановена самоличност са задържани под стража, подлежат на обжалване в тридневен срок.

Exit mobile version