Пенчо Милков: Ще има санкция за фирмата, която отговаря за тротоарите /ВИДЕО/

„Не съм удовлетворен от работата на фирмата, която почистваше тротоарите. Не са мобилизирани всички хора, сили и средства, които са в плана за зимно поддържане,, така че по договора ще има санкция. Днес съм извикал фирмата на разговор, за да се вземат мерки при следващ снеговалеж да не се получава такова забавяне“, заяви на брифинг кметът на Русе Пенчо Милков.

От външната фирма, която трябва да изпълнява тази дейност, са се оправдали, че вчера е било неделен ден. Кметът каза, че не приема това обяснение. „Днес се вижда проблемът – ниски температури, заледявания, хората едва вървят. Това нямаше да е така, ако тротоарите бяха изчистени вчера с всички сили, които са декларирали в плана за зимно поддържане“, каза още Пенчо Милков.

По отношение на малките улици той обясни, че не всички са включени в плана за снегопочистване, а от почистените също не е доволен, макар да е имало и обективни причини. Паркираните автомобили са затруднявали почистването, имало е много сигнали, че техниката не може да премине. Забавяне се отчита и в почистването на междуселските пътища, но там причината са паднали дървета, които са затруднили достигането на машините от едно населено място до друго. Изходните артерии от Русе са почистени, междуселските пътища са проходими при зимни условия, а днес ще бъдат разширени.

Най-сериозният проблем е, че има все още населени места без електрозахранване. В кв.“Средна кула“ една махала няма електричество, в Басарбово – 10 къщи в края на селото, половината от Николово и от Червена вода също са без ток. В Ново село са засегнати две улици, в Просена частично няма ток, Образцов чифлик и Хотанца нямат вода и ток. В Хотанца общината ще окаже помощ на фирмата, която носи хранителни продукти. Заради липсата на електричество тази сутрин са освободени децата от училищата в Николово и Хотанца, а още вчера бе обявен неучебен ден за ПГ по селско стопанство в Образцов чифлик. В ОУ „Ангел Кънчев“ в Русе е имало затруднения заради командировка в Шумен на учители, които не могат да се приберат заради затворени пътища.

Вчера е имало сериозен проблем в Бъзън, който вече е решен. Селото е било без вода и тъй като е към ВиК-Ветово, нито Община Русе, нито Вик-Русе са можели да реагират. „Не може да зависи цяло село от това дали някой е заредил генератора с гориво и ще се търси “, заяви кметът, като каза, че ще се търси генерално решение на проблема.

Exit mobile version