Пенчо Милков: Правим комисия, но отговорността за чист въздух е на всеки един русенец /ВИДЕО/

„Отговорността за чистотата на въздуха е на всеки един от нас – освен на предприятията, така и на гражданите. Да обичаме Русе означава да се замислим какво горим в печките си, какви коли караме, да имаме отговорност към здравето на децата си. Желанието ми е проблемът да е публичен и решението да е общо“, заяви в специално обръщение кметът на Русе Пенчо Милков.

Той обърна отново внимание на битовото отопление през зимата, което повишава значително нивото на фини прахови частици. По сигнали отдел „Екология“ заедно с полицията и КООРС извършва проверки и съставя актове на нарушителите, които горят гуми, ПДЧ, платове и всякакви забранени материали, обясни ресорният зам.-кмет Димитър Недев. От общината припомнят, че за най-бедните се осигуряват енергийни помощи за дърва, както и върви подготовката на европроект, по който твърдото гориво да бъде заменено с пелети и климатици.

Тъй като чистотата на въздуха е един от най-важните проблеми за града, Пенчо Милков е внесъл предложение до Общинския съвет за създаването на временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух в Община Русе. Тя трябва да предоставя цялата информация на гражданите и да изготвя обща позиция на русенската общественост по наболелия проблем.

„Комисията ще заседава прозрачно и публично и заседанията ще се излъчват в интернет на сайта на общината и по общинското радио. Всички русенци са добре дошли, за да споделят какво знаят и да чуят онова, което ще се установи. Ще се направи и инвентаризация на производствата, както е било през 90-та година по време на хлорните обгазявания, когато майките и бащите ни дадоха урок до демокрация. Ще се изисква информация какви вещества се влагат, какви са отпадните продукти, кои са замърсители. Призовавам промишлените предприятия да осигурят свои представители, а отделно да осигурят достъп на гражданите до своите производства, за да им обяснят процесите и мерките за чист въздух“, каза още Пенчо Милков.

Дейността на комисията ще бъде подпомогната от експерти на общинската администрация, а при необходимост и от външни специалисти като консултанти,включително от БАН.

От началото на новия кметски мандат – 11 ноември 2019 г., е изискана наличната в РИОСВ- Русе информация за извършваните законоустановени проверки на предприятията и резултатите от тях. Данните трябва да бъдат предоставени на комисията. Тя ще разгледа всички периодични и постоянни измервания на предприятията, изпълняващи комплексните си разрешителни документи, общодостъпни на интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда.

Кметът Пенчо Милков очаква да получи съвременна техника от екоминистерството като част от националната система за мониторинг на чистотата на атмосферния въздух, която е обещана при срещата му с министър Нено Димов.

Милков е провел срещи с ръководството на „Монтюпе“ /сега Линамар/ и с Христо Ковачки, който е собственик на ТЕЦ-Русе. В ТЕЦ- а е станало ясно, че се подготвя съоръжение за пречистване на сярата, която да не се изпуска във въздуха. Тъй като сепариращата инсталация, която е изградена там още през 2018 г., не действа и не помага на общината, кметът е категоричен, че ще се направи общинска, и то за няколко месеца. В момента администрацията е ангажирана с подготовка на възможностите това да се случи.

Така ще се спре и плащането на високите отчисления към РИОСВ, които трябваше да бъдат 95 лв. на тон боклук през 2020 г. След масовото недоволство на общините бе направена промяна за постепенно повишение – 69 лв. през 2020 г., 82 лв. през 2021 г. и 95 лв. през 2022 г., което е само временна мярка и не решава проблема.

Exit mobile version