Пенчо Милков: Най-голямото увеличение на данъка за МПС е 4 лв. на месец /ВИДЕО/

Кметът на Русе Пенчо Милков излезе с изявление по темата за увеличението на данъка за МПС, предизвикал бурна обществена реакция след заплащането на новите суми от собствениците на автомобили за 2021 г. Той коментира причините за повишаването – промени в законодателството, въведени преди две години по изискване на Европейския съюз. Най-засегнати от увеличението са най-старите и най-мощни автомобили отпреди 20 години, които замърсяват въздуха.

„От първия момент, в който застанах пред вас, и обещах едно – че за разлика от цялата държавна политика, няма да управляваме Русе с това кое е популярно, а с това кое е полезно за хората. Преди две години законодателят в Народното събрание е въвел изискване да се съобразява екологична компонента. Това означава колкото един автомобил е по-стар и с по-голяма кубатура на двигателя, толкова неговият данък трябва да бъде завишен. Това е по изискване на ЕС и националния законодател. Повече от две години данъкът в местната наредба не е осъвременен до степен, че прокуратурата в Русе писа протест срещу тази наредба. Затова тя беше внесена в Общинския съвет през юли м.г., сред предварителен анализ и задълбочено обмисляне“, заяви Милков.

Общината е подготвила справка за размера на данъка на автомобилите в другите големи градове, който е въведен преди две години, за броя на МПС в Русе и тяхната мощност. „Данъкът се повишава единствено съществено за собствениците на автомобили с много големи двигатели и много стари като години. Давам ви пример- най-същественото увеличение е за автомобили до 110 киловата, на повече от 20 години без евросертификат или с Евро 1 и 2. Говорим за автомобили изключително стари и мощни. Данъкът им се качва с 50 лв. на година, което е 4 лв. на месец. Това е политика, която е европейска, и има ясно отразяване в наредбата чрез екологичната компонента и поощряване на тези наши съграждани, които карат малолитражни автомобили. Старите и мощни автомобили замърсяват нашия въздух. Погледнете документите, данните и си направете правдив извод какво всеки един от нас дава за чистотата на въздуха – 4 лв. на месец в най-голямото увеличение на 50 лв.“, казва още кметът.

Ето и подробната справка от общината по темата:

https://obshtinaruse.bg/danatsite-varhu-mps-otrazyavat-otnoshenieto-ni-kam-chistata-okolna-sreda-na-ruse

Exit mobile version