Пенчо Милков иска мерки срещу вандалите за Пантеона и паметника на Левски

Кметът на Община Русе Пенчо Милков иска да се вземат мерки срещу вандалите, за да се опазят ремонтиращият се в момента Пантеон на възрожденците и бъдещият паметник на Васил Левски в Парка на възрожденците. Днес градоначалникът посети двата обекта, за да види как вървят дейностите по тях.

Проектът за реконструкцията на Пантеона започна през лятото на 2018 г. и е с продължителност 36 месеца. Кметът е останал доволен от строително-ремонтните дейности по сградата и околното пространство. Обектът е почти завършен, намерено е решение на много от дългогодишните проблеми със сградата, създавани най-вече от натрупването на вода и влага.  За зелените площи около сградата е изградена напоителна система с разпръскватели, като Община Русе ще съдейства за осигуряването на водата.

Според Пенчо Милков една от най-важните задачи на Общината и на гражданите е всички заедно да пазят построеното, за да остане и за следващите поколения. Затова той държи да се изгради система за видеонаблюдение, която да гарантира както безопасността на посетителите в района, така и запазването на сградата от вандалски прояви.

Пенчо Милков е разпоредил в най-кратки срокове да се изчисли колко би струвало поставянето на специално покритие, което да не позволява рисуването на „графити“ по сградата. Това би било допълнителна мярка срещу риска от вандалски прояви, тъй като 5-те камери, които се предвиждат, ще обхващат целия периметър на Пантеона.

Паметникът на Апостола на Свободата, който се изгражда в Парка на възрожденците, е чакан от русенци повече от 20 години. Постаментът му вече е положен и е оформена зоната около него. Кметът е огледал предвидените места за поставяне на пейки и осветление, като е предложил да се включи ландшафтен архитект, който да съдейства за допълнителното озеленяване на района около паметника, и засаждането на райграс.

Както при Пантеона на възрожденците, така и по паметника на Левски се обмисля полагането на слой срещу графити, за да се съхрани от посегателства на вандали.

Exit mobile version