Пенчо Милков: Гражданите, които правят нерегламентирани сметища, ще плащат почистването им

Кметът Пенчо Милков ще изиска гражданите, които създават нерегламентирани сметища и изхвърлят боклука си безразборно, не само да бъдат глобявани, но и да заплащат стойността на почистването. Поводът за реакцията на градоначалника бе поредният сигнал, придружен със снимки, за замърсяване в местността Хаджигенова чешма. На снимките ясно се виждат регистрационният номер на автомобила, както и човекът, който изхвърля строителни отпадъци в тревата.

Пенчо Милков коментира, че заради такива русенци общината дава по 250 000 лв. всяка година за почистването на негламентираните сметища, които са навсякъде в общината.

„Приканвам всички да проявят СЪВЕСТ, да осъзнаят, че ние сами правим собствената си реалност. Няма как десетина работника на „Комунални дейности“ или „Паркстрой“ да чистят на 154 хиляди души в Община Русе, ако не пазим сами.
Нека не изхвърляме отпадъци насред общинските територии и да не допускаме други да го правят.
Поздравявам гражданина, който засече този сигнал, прояви смелост и обществена позиция и ми го изпрати“, заяви кметът.

Събирането на боклука в много от вилните зони, където има постоянно живеещи русенци, е проблем от години. Причината е, че става въпрос за райони, които са извън регулация и не се водят квартали на Русе, поради което не ползват публични услуги. Кметът ще обмисли вариант там да се сложат големи метални контейнери, които да се събират от общината, а не от фирмите за чистота.

Колкото до строителните отпадъци, те трябва да се изнасят на специализираното депо, които ги събира срещу такса.

Exit mobile version