Пенчо Милков в „Линамар“: Ще бъдем строги към замърсителите в Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се срещна днес с управителя на „Линамар“ Лорето Айбанез по инициатива на ръководството на завода. Срещата е била провокирана от създадения вчера от кмета Общински кризисен щаб за чистотата на въздуха в Русе и предположенията на експертите, че „Линамар“ /бивш „Монтюпе“/ изпуска вредни емисии. На срещата Пенчо Милков е поканил и зам.областния управител Свилен Иванов като представител на държавата.

Пред Лорето Айбанез кметът е бил категоричен, че строгото отношение на Общината е насочено не само към това предприятие, но и към всички производства, които си позволяват да нарушават законовите разпоредби и да замърсяват атмосферата в града.

„Това, което Вие трябва да направите оттук насетне, е да не се отварят повече производствените помещения, да ни обясните въведени ли са в експлоатация филтрите и защо тази миризма се стеле в града“, е заявил Милков.

Свилен Иванов от своя страна е поставил въпроса за приемане на работата на новоизградените филтри от нарочно сформирана за целта комисия. „Държавата прояви доста сериозен толеранс. Беше дадено време за промяна на собствеността и много други неща, но в крайна сметка вече има филтърна технология, която функционира съгласно актуализираното комплексно разрешително. Въпросът ми е защо тогава се налага определени помещения да се отварят и проветряват от миризмите?“, е попитал Свилен Иванов.

„С участието на представителите на местната и областната управа на срещата днес общинското ръководство затвърди позицията си, че отговорните институции трябва да действат заедно, а контролът върху качеството на въздуха да се упражнява навременно и резултатно“, заявиха от общината.

Още на вчерашното първо заседание на новия щаб кметът Пенчо Милков бе категоричен пред компетентните органи от изпълнителната власт, че Община Русе застава на страната на гражданите и замърсяването трябва да спре. На общинските инспектори от КООРС вече е възложена 24-часова охрана в Индустриалния парк в Източна промишлена зона, докато не бъдат поставени камери, насочени към предприятието. Целта е да се гарантира, че ще се използват скъпоструващите филтриращи системи, т.е. няма да се извършва проветряване на помещенията през нощта чрез отваряне на врати и жалузи, както и че системата за отчитане на химическите съединения няма да се манипулира чрез външна намеса.

Exit mobile version