ПГ по туризъм с 6 медала и специална награда от националното състезание по професии

С 6 медала и специална награда се завърнаха възпитаниците на ПГ по туризъм-Русе от Националното състезание по професии, което се проведе в категориите „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад хотелиер“. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”.

Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Асоциацията на аниматорите в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Състезаваха се ученици от професионалните гимназии и паралелките в СУ от ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време”.

ПГ по туризъм – Русе, участва и в двете категории на състезанието.

В категорията „Най-добър млад аниматор” участваха: Анна Канатова, Десислава Йорданова и Цветелина Колева от 12.В клас, Георги Цвятков и Мирослав Маринов от 12.Г клас, с ръководители г-жа Таня Иванова и г-н Иван Бонев. Жури в тази категория бяха г-жа Бистра Боева, г-жа Катя Атанасова, г-н Александър Ангелов и г-н Мартин Мутляшки – представители на браншовите организации. Учениците от ПГ по туризъм – Русе, представиха два спектакъла в категорията „Детска анимация“ на теми: „Водният свят на малката русалка Ариел“ и „Приказка за лека нощ“.

В първата анимация Ариел и нейният баща Тритон представиха на децата някои от обитателите на водния свят – пингвинът, акулата и патето. Публиката имаше възможност да научи как се произнасят техните имена на различни езици и да танцува с тях.

Във втората анимация беше пресъздадена историята на Пепеляшка. Особено впечатляващо беше участието на театрални кукли, които после се превърнаха в живи принцове и принцеси. Завладяващо настроение на сцената създадоха и ситуациите за привличане на участници от публиката, защото децата помагаха на Пепеляшка да събере разхвърляните от сестрите й бонбони, участваха в бала на принца, преоблечени като принцеси, и се опитаха да обуят обувката на Пепеляшка.

Всички бяха възхитени от грандиозното представяне на учениците от ПГ по туризъм-Русе. При оспорвана борба, в която участваха 14 отбора от Република България, отборът на нашите възпитаници заслужено спечели ПЪРВО МЯСТО. Журито беше толкова впечатлено, че отреди и СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за оригиналност и новаторство на аниматорите от гр. Русе. На галавечерята нашите учениците, облечени в сценичните си костюми, поздравиха с весел танц  всички участници в състезанието и повдигнаха доброто им настроение.

В категорията „Най-добър млад хотелиер” участва Преслава Петрова от 11.Б клас, с ръководител г-жа Радостина Христова. Жури в тази категория бяха г-жа Димитрина Иванова, г-жа Николета Христова и г-жа Ива Пенева – мениджъри на хотели. В състезанието участие взеха 26 ученици от Република България. Надпреварата се състоеше от два етапа. В първия етап участниците трябваше да посрещнат гост на рецепция, да го настанят и да му предложат допълнителни услуги, съобразно изтегления вариант за вида на хотела (СПА, уелнес хотел, бизнес хотел и др.) След това трябваше да отговорят на въпроси, зададени от журито на английски език.

Във втората част Преслава решава казус, свързан с оплакване на гост на хотела, че през терасата му преминават непознати хора. Ученичката беше убедителна с отговорите си. Тя впечатли журито със своите знания и се класира на призовото ВТОРО МЯСТО, като спечели сребърен медал и предложение за работа в „Грифид хотели“.

За поредна година участниците от ПГ по туризъм – Русе, се представят отлично и спечелиха призови места. Това е основание за гордост както за училището, така и за град Русе.

Училищното ръководство поздравява участниците и техните ръководители за постигнатите успехи. Пожелаваме  им  следващи победи!

Училищното ръководство благодари на Държавен куклен театър-Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе, Държавна опера–Русе, Клуб по танци „Фламинго-98“-Русе, Парти агенция „Веселяците“-Русе, Детска градина „Детелина“-Русе, Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“-Русе и „ВИКИ“ЕООД за оказаната подкрепа !

 

Exit mobile version