ПГ по промишлени технологии в Русе отбеляза своя 100-годишен юбилей

Педагогическият екип на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“ в Русе бе удостоен със знака на областния управител Данаил Ковачев и с плакет на община Русе. Отличията бяха връчени на директора инж.Венцислав Василев за цялостен принос към професионалното образование в региона, изграждането на отлично подготвени специалисти и по случай 100-годишнината от създаването на училището.

Към момента в училището се обучават 175 ученици между 8 и 12 клас. Те учат в 13 паралелки, като 5 от тях предоставят възможност за дуално обучение. Училището си партнира с повече от 25 фирми от Русе и региона. За 100 години история на гимназията дипломи за средно образование са получили 13 476 ученици, а свидетелство за професионална квалификация, като отделен от дипломата документ – 12 684 ученици.

Работи се и по редица европейски проекти, като от 2018 година до сега постепенно са били обновени компютърния кабинет и всички учебни стаи в гимназията с компютри, принтери и мултимедия, отговарящи на съвременните изисквания в образователния процес. Възпитаниците на училището редовно участват и в редица национални и международни конкурси. През 2023 година учениците на Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе са завоювали първо място в конкурса „Най-добър млад инсталатор“, като са изпълнили най-прецизно от всички участници изработка на колектор с присъединителни връзки към газов котел. Също така дванайсетокласници от училището са спечелили трето място в състезанието за най-добър млад изследовател с макет на къща и улично осветление от възобновяеми източници на енергия.

Сред гостите на събитието бяха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев, зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, зам.-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет проф. д-р Пламен Даскалов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, представители на бизнеса,  неправителствения сектор и синдикатите.

В концерта по случай 100-годишнината на училището участваха както бивши възпитаници на гимназията, така и състави от региона.

По-рано през деня бе открито и реновираното училищно общежитие към Професионалната гимназия. Освен от ученици в училището, то се използва и от над 160 обучаващи се в други учебни заведения. То бе обновено по програма на Министерството на образованието и науката с над  900 000 лева, а училището участва в със 135 000 лв. собствени средства.

Exit mobile version