ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ в Русе отбеляза 140 години

Професионалната гимназия по икономика и управление в Русе „Елиас Канети“ отбеляза 140 години от основаването си. На тържественото събитие присъстваха много официални гости и бивши възпитаници и преподаватели от училището.

По време на честването бе връчена награда на Никол Некезова от 12 клас. Тя бе избрана за ученик на випуска за активното си участие в училищния живот, отличния си успех и реализирането на много извънучилищни дейности. Грамота получи и дванайсетокласничката Ралица Георгиева.

Към момента в гимназията се обучават над 450 ученици в 17 паралелки от 8 до 12 клас в специалностите „Икономика и мениджмънт“, „Оперативно счетоводство“, „Търговия“, „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“. Особен интерес предизвиква специалност „Търговия“, която бе въведена от миналата учебна година. Тя е в дуална форма на обучение. Последните две специалности са от т.нар. STEM-профил, който поставя акцент върху науката, технологиите и математиката.

Особена гордост за училището е реализирането на редица европейски проекти. В рамките на 3 години ПГИУ е участвала в изпълнението на 5 проекта по програма ERASMUS+. Всички те са с насоченост към провеждането на ученически стажове в реална работна среда в държави от Европа. Тази събота предстои 20 деца със своите преподаватели да отпътуват за Кошице, Словакия, където ще имат възможност да се докоснат до дейността на реално работещи предприятия. Стажът ще бъде в рамките на 3 седмици. Подобни ученически практики вече се проведоха в Будапеща и Виена.

Редовно ученици от училището участват в множество национални състезания и завоюват призови места. Сред тях са за най-добра бизнес идея и  националната олимпиада по счетоводство. Не по-малко успехи гимназистите са постигнали и в надпреварата за разработване на учебни тренировъчни фирми „Млад предприемач“ в рамките на Пловдивския панаир, както и на състезания на Американския университет в Благоевград и тамошната икономическа гимназия. Последното състезание се провежда по традиция на английски език. Учениците от „Елиас Канети“ участват и в почти всички иновативни лагери на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

 

 

Exit mobile version