Пациентите с КОВИД в болниците гласуват отделно, бюлетината ще бъде 60 см

В болниците ще се откриват отделни секции за COVID отделенията при най-малко 10 избиратели, реши Централната избирателна комисия. На практика всяко лечебно заведение ще има по две секции – за редовите пациенти и за болните с коронавирус, като избирателите от втория вид няма да могат да пуснат вот в обикновената секция.

Директорите на болниците трябва да уведомят кмета колко секции са организирани на територията на съответното заведение до 17.00 часа на 1 април. Избирателите, вписани в списъците, пък се заличават от тези по постоянен адрес.

Членовете на секциите в COVID отделенията ще бъдат оборудвани с предпазно облекло, както тези за подвижните урни за карантинираните – с костюми, ръкавици, маски, шлемове, както и с възможност също да се ваксинират. Това решение на ЦИК ще бъде пратено до всички кметове, а от там до шефовете на лечебни заведения в съответната община, до РИК-те и до МЗ.

Бюлетината, с която ще гласуваме на парламентарния вот на 4 април, ще бъде дълга 60 см, с изключение на 1 МИР в Благоевград, където има и един независим кандидат. До 13 март ще бъдат уточнени и секциите зад граница.

Общо 87 997 заявления за гласуване са подадени от българи, живеещи в чужбина. Най-много са подадени от Турция – 20 890, следвана от  Великобритания – 16 384, и Германия – 13 649.

Exit mobile version