Патриархът препоръчва: Забърсвайте иконите, свещениците да се молят за изцеление

Свещениците да се молят за изцеление от коронавируса, а църквите да се дезинфекцират. Това препоръчва патриарх Неофит в писмо до митрополитите на Българската православна църква заради епидемиологичната обстановка в страната. Службите по време на Великденските пости обаче няма да се прекратяват.

Много дискусии сред вярващите предизвика указанието да не се отказва причастие заради страх от заразяване. Някои от хората споделят, че биха предпочели да получат причастие със собствена лъжичка или за еднократна употреба, но това им е било отказано от свещениците. Други коментират, че сребърната лъжичка, която се използва при това тайнство, убива микробите и вирусите. И напомнят, че е важна вярата. „Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“, казва от своя страна патриархът.

Чисто практически се препоръчва поддържането на отлична хигиена в храмовете с дезинфектанти. Подовете трябва да се почистват периодично с препарати, а столовете и пейките да се дезинфектират на няколко часа. Иконите пък трябва да се забърсват, тъй като се целуват от много хора.

Препоръката на патриарх Неофит е болните да се отдадат на молитва у дома, а не да ходят в църквата, за да не заразят други вярващи. А свещениците трябва да се молят усърдно на Бога за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание.

Exit mobile version