Партиите се разбраха: ГЕРБ ще имат 100, а БСП за България 71 председатели на СИК

ГЕРБ и „БСП за България“ най-после се разбраха за председателските места в секционните избирателни комисии в община Русе, чието разпределение стигна до Административния съд. След като социалистите оспориха първоначалното решение на ОИК-Русе, при което ГЕРБ имаха 171 председатели, а  „БСП за България“ – нула, съдът разпореди общинската избирателна комисия да се произнесе отново.

Според новата матрица за 210-те секции, предложена от ОИК, ГЕРБ получават 100 председатели, а „БСП за България“ – 71. Предложението удовлетвори този път политическите сили и те го приеха без възражения. Разпределението на председателите от останалите партии и коалиции се запазва – Обединени патриоти имат 26 председатели, а ДПС – 13.

Според указанията на съда, при новото произнасяне ОИК трябваше да определи длъжностите в ръководствата, като се започне от председателите. „При разпределянето им да се спази стриктно процентното съотношение според големината на парламентарните групи – т. 12 от Методически указания на ЦИК към нейно решение №1029-МИ/10.09.2019 г. Едва след разпределянето на длъжностите „председател“ следва да се пристъпи към разпределение на длъжностите „зам.-председател“ и „секретар“, след което да се посочат поименно лицата, които да заемат съответните длъжности“, се казва в съдебното решение.

След постигане на съгласие от партиите и сред обсъждане в ОИК, секционните избирателни комисии вече са факт, с изготвена окончателна матрица на състав на членовете на СИК.

Exit mobile version