Парният локомотив от Третия Райх ще вози туристи в „Ориент експрес“ /ВИДЕО/

Легендарният влак „Ориент експрес“ ще вози туристи с парния локомотив от Третия Райх, който ще бъде реставриран в България. Такива са намеренията на австрийския инвеститор, който преди броени дни докара по река Дунав 100-тонната машина. Очаква се в България да бъдат възстановени в автентичния си вид и вагони, които също ще бъдат част от прочутата композиция.

Интересна съдба има 100-тонният парен локомотив  от Втората световна война, който преди дни бе докаран с кораб по река Дунав. Оказва се, че това не е първото му идване у нас. „В книгите на локомотива има забележка от тогавашния Вермахт, че локомотивът е бил на територията на България и е пътувал в композиции към балканските страни. Той може да се движи напред и назад със скорост от 80 км в час и може да тегли най-малко 1500 тона. Когато бъде въведен в експлоатация, пътуването с него ще бъде наистина впечатляващо преживяване“, казва Йоханес Клингс, директор на TransEurop Eisenbahn AG.

Локомотивът е произведен 1941 г. в Пилзен в заводите на „Шкода“ в днешната Чешка република, която тогава е била част от Третия райх. „Тази серия локомотиви от гледна точка на конструкция не са военни локомотиви, а са за граждански цели. Поради своята мощност те са предназначени и могат да теглят много тежки композиции. След Втората световна война локомотивът остава в ГДР и през 1965 г. е реновиран, като получава допълнителна мощност. До 1988 г. е бил в експлоатация в ГДР, като след обединението през 1991 г. го купуваме, за да не отиде за скрап. Малко след това от австрийските железници получихме предложение да бъде изпратен в Австрия, за да се използва в т.нар. исторически пътувания. През 1999 г. трябваше да бъде изпратен за реставрация в Румъния, но две обстоятелства попречиха това да се случи. Локомотивът получи някои повреди в тръбите и не можеше да пътува, а междувременно заводът в Румъния преустанови дейността си. Това, както и опитът на българските специалисти, се оказа шансът локомотивът да дойде в България“, споделя Йоханес Клингс.

След реставрацията в България машината отново ще стане част от ретро композиция. „Със сигурност този локомотив ще бъде в състава на „Ориент експрес“. Възнамеряваме и част от нашите луксозни вагони да пристигнат в България. Ще се правят пътувания в Европа и Балканите, известни като „носталгични пътувания“, обяснява австрийският инвеститор.

Преговорите за реставрацията на локомотива у нас са отнели цели три години. Освен него предстои в България да се ремонтира и вагонът на бившия лидер на ГДР Ерих Хонекер, който също да стане част от влак за ретро пътувания.

Exit mobile version