Папският нунций в България ръкоположи новия епископ в Русе

Папският нунций в България архиепископ Анселмо Пекорари ръкоположи днес в Русе новия епископ на Никополската католическа епархия Страхил Каваленов.  Тържествената церемония се състоя в храма „Свети Павел от Кръста“.

Монсеньор Каваленов беше назначен на 20 януари за епископ на местната католическа епархия от папа Франциск. Няколко дни, по-късно на 1 февруари, в Епископската резиденция в Русе той изповяда Веруюто и даде своята клетва да остане верен на учението на Исус Христос и на Католическата Църква в новата си длъжност на Никополски епископ.

Монсеньор Страхил Каваленов е роден в монтанското село Разград на 25 март 1966 година. Там той прекарва детството си, а след това се премества в София, където прекарва живее 20 години. Дипломира се в историческия факултет на Софийския университет през 1992 година, а след това учи философия и теология в Лугано, Краков, както и в Папския Латерански университет в Рим, от където получава бакалавърска степен през 2009 година. Тогава е ръкоположен и за свещеник в Никополската Диоцез. Оттогава е енорийски свещеник във Велико Търново, а от 2012-а и в Габрово. През 2018 година е назначен за Генерален викарий на Никополския Диоцез, а от 14 септември 2020 година е назначен за Апостолически Администратор на същия Диоцез. На 5 октомври отново през 2020 година е отличен с ордена „Кръст за заслуги“ от Суверенния Малтийски орден. Интересен факт е, че по време на папската визита в страната той беше преводач на папа Франциск, за което получава и благодарствено писмо лично от папата. В него се казва: „Специални благодарности на Отец Страхил Каваленов, който толкова успешно се справи като преводач и в същото време ми даде прекрасно свидетелство за апостолско усърдие“. Освен български език монсеньорът говори още италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки.

Монсеньор Страхил Каваленов поема задълженията в епархията, след като през миналата година почина неговият предшественик епископ Петко Христов, който заемаше този пост от 1994 г.

Exit mobile version