Пандемията намали туристите в музейните обекти в Русенско наполовина

С 53% по-малко туристи отчита Русенският музей през изминалата 2020-а г. През експозиционните пространства са преминали 35 020 посетители, които са едва 47% в сравнение с 2019-а г., когато обектите на музея посрещнаха 79 062 човека.

Заради пандемията се наложи за първи път в своето съществуване музеят да затвори врати за 92 дни – през март и април и през декември. Отменени бяха преобладаващата част от пътуванията на круизните кораби по Дунав. Така през 2020-а Русенският музей посрещна 3157 чужденци, за разлика от 2019-а, когато техният брой бе 23 739.

Спад бележат и родните туристи, които през изминалата година са 31 863 човека. Най-многобройни сред тях очаквано са индивидуалните посетители, тъй като груповите посещения в музеите бяха забранени. Най-голям е интересът от страна на пенсионерите и студентите, който ползват входни такси от 2 лв. на човек.

Обектът с най-висок интерес са Ивановските скални църкви, посетени от 10 659 човека. За сравнение обектът на ЮНЕСКО през 2019-а година имаше над 24 311 посетители. Средновековният град Червен се оказа една от привлекателните дестинации за родните и чуждестранни туристи през изминалите 12 месеца със 7361 човека. От градските експозиции най-посещаван бе Екомузей с аквариум.

Безпрецедентното затваряне на културният институт на два пъти не преустанови работата на музейните служители. Те не само че продължиха да извършват обичайната си фондова, научна и експозиционна дейност, но насочиха усилия към запазване на комуникация със своите публики, въпреки невъзможността за физически достъп до залите. Използвани бяха възможностите на социалните медии за общуване с посетителите.

Музеят работи по три международни проекта, които ще увеличат представянето на артефактите по дигитален път и ще създадат образи на наследството чрез добавена реалност.

Въпреки липсата на посетители, през месец април музеят подреди и откри две изложби – „Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург“ и „Антропология и фотография. 60 години в 60 снимки“ на доц. д-р Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет. През декември можеше да бъде видяна експозицията на Държавния културен институт към МВнР „България, Япония и наследството на цивилизациите“.

След отпадане на ограниченията през пролетта, Русенският музей се опита да върне хората с поредица от събития в откритите си експозиции – концерти с класическа музика и джаз на Средновековен град Червен, четене на приказки на римска крепост „Сексагинта Приста“ и провеждането на традиционния Римски пазар.

Въпреки ниските стойности на туристопотока русенският музей отново е сред лидерите по посещаемост в страната със своите почти 50%. Голяма част от българските музеи реализират успеваемост средно между 25-30%.

 

 

Exit mobile version