„Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“ представя историк от Русе

„Паметници и места на памет в Русе и Гюргево“ е презентацията, която ще направи Биляна Тодорова от отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Русе  в четвъртък, 23 март, от 18.00 ч. в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

Мемориалните мрежи в Русе и Гюргево започват да се формират при сходни исторически условия в началото на ХХ в. Процесите на паметта в двата града през целия период от 1989 г. до началото на 2023 г. се развиват под въздействието на еднакви влияния, породени от разпадането на социалистическия режим в България и Румъния, последвалите икономически и демографски спадове, присъединяването към Европейския съюз. Разликите в градоустройствено отношение, културните специфики и различните държавни политики провокират различаващи се реакции на едни и същи ситуации, които се отразяват върху динамиките в процесите на паметта.

На фокус в презентацията ще бъдат основните мемориални мрежи в двата крайдунавски града, техните символи и съвременните тенденции в процесите на паметта.

Exit mobile version