Паметник на Ботев оформя патриотичен център в с.Екзарх Йосиф/ВИДЕО/

Паметник на Христо Ботев ще бъде открит на 2 юни от 19 часа в село Екзарх Йосиф. Идеята е на кмета Илия Данев, който иска по този начин да бъде почетено Основно училище „Христо Ботев“, построено през 1933 г., и да бъде завършен патриотичният център в селото. Само за 11 месеца там бяха издигнати паметникът на Васил Левски, направен с подкрепата на дарители и ВМРО, и паметникът на Екзарх Йосиф, чието име носи селото. Той също е направен с дарения и лични средства на Илия Данев.

Паметникът на Ботев е висок 2,40 м, има две бетонни плочи и постамент, облицовани с черен гранит. Самият бюст е направен от специален метал от скулптор от София, чийто род е от близкото село Волово. В изграждането на основите са се включили местни хора с доброволен труд, а скулпторът е вложил душа и сърце, за да успее за един месец да приключи и паметникът да бъде открит точно в Деня на Ботев – 2 юни. Идеята е била подкрепена финансово от Община Борово в лицето на кмета Валентин Панайотов, а останалите средства са дарения от земеделската кооперация.

Така в центъра на село Екзарх Йосиф се оформя патриотичен кът с паметниците на Левски, Екзарх Йосиф и Ботев и изградения през 1982 г. войнишки паметник с имената на участвалите в трите войни – 1912,1915 и 1918 г. Революционната атмосфера се допълва от няколко пана около паметника на Апостола на свободата. На тях са изобразени срещата на Ботев и Левски в Солаковия хан в Букурещ, цитати на двамата революционери, българска народна носия, хайдушка среща, както и четирите сезона. В края са изрисувани и двете знамена – българският трикольор и революционното с надпис „Свобода или смърт“.

Exit mobile version