Паметникът на Ботев в село Екзарх Йосиф бе открит в патриотичен дух

С тържествена церемония снощи бе открит нов паметник на Христо Ботев в село Екзарх Йосиф, община Борово. На събитието присъстваха много жители и официални гости, сред които областният управител Борислав Българинов, кметът на Община Ветово Валентин Панайотов, ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев.

„Примерът на Ботев трябва да бъде пример и за нас, живеещите в съвремието! Считам, че макар и да имаме реална свобода, трябва да се борим всеки ден, за да бъдем наистина със свободен дух“, каза в словото си областният управител Борислав Българинов. По думите му изграденото е поредното доказателство за съхраняването и предаването на родовата памет.

Слово произнесе и кметът на Екзарх Йосиф Илия Данев, който благодари за подкрепата и увери хората, че ще продължи да прави всичко по силите си за по-доброто бъдеще на населеното място.

Официалната церемония започна с Ботевото стихотворение „На прощаване“, а паметникът бе осветен от отец Георги. До паметника бе строен почетен караул от Национално дружество „Традиция“-Регионален клон „Ангел Кънчев“. Те представиха и автентични четнически униформи и оръжия от времето на борбите за национално освобождение. Малки и големи имаха възможност да хванат в ръка предно пълнещо се и патронно оръжие. Сред експонатите бяха револвер „Гасер“ и пушка „Снайдер“. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от русенската танцова група „Жълтица“ с ръководител Анета Иванова. Състоя се и тържествена заря-проверка.

Идеята за издигането на паметника е на кмета Илия Данев. Тя е била подкрепена и финансирана в по-голямата си част от Община Борово. Това е третият паметник, който се прави в населеното място за по-малко от година след монументите на Васил Левски и на Екзарх Йосиф. Кметът Илия Данев благодари за съдействието на кмета на Борово Валентин Панайотов, ППК „Земя“ и на всички жители, които са оказали помощ в родолюбивото начинание.

 

Exit mobile version