„Пази сърцето“ – кампания на СБАЛК „МЕДИКА КОР“ с многобройни инициативи

Кампанията „Пази сърцето“ на СБАЛК „МЕДИКА КОР“ включва многобройни инициативи по случай Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември. Целта е изостряне на обществено внимание върху сърдечните заболявания – тяхното лечение и превенция.

Традиционно всяка година единствената специализирана болница за активно лечение по кардиология в Русе и съседните области – Разград, Силистра, Търговище – СБАЛК „МЕДИКА КОР“ провежда изнесени профилактични кампании и консултации със специалисти на обществени места в близост до хората. 2020-та, обаче е една по-различна година за всички.

На 29-ти септември пред входа на болницата ще бъде разположено голямо пано с надслов „Пази сърцето“. На него всеки може да запише обещание към самия себе си за по-добро здраве, чрез отказ от вредни навици, балансирано хранене и по-малко стрес. Впоследствие то ще бъде разположено във фоайето на болницата, като апел към всички пациенти.

През годините русенската кардиологична болница се утвърди като име, за което работят редица изявени специалисти и непрестанно привлича нови висококвалифицирани лекари. Като част от информационната кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, през цялата седмица кардиолози ще участват в телевизионни и радио предавания. Специалистите ще отправят своите съвети и чрез Фейсбук страниците на СБАЛК „МЕДИКА КОР“ Русе и УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“.

Кардиологичната болница ще вземе участие и в организирания от ОС на БЧК – Русе в партньорство с Община Две могили, Община Ценово и пенсионерските клубове на техните територии фестивал „МЛАДИ В СТАРОСТТА“. А в подкрепа на младите специалисти ще даде възможност на пет студенти от специалност „Медицинска сестра“ от факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на Русенския университет ”Ангел Кънчев” да влязат в ангиозалите ѝ. Там в продължение на месец те ще могат да се запознаят отблизо с работата на инвазивните медицински сестри, която е изключително специфична и е до голяма степен като „асистент“ на инвазивните кардиолози.

Като част от социалната си мисия, СБАЛК „МЕДИКА КОР“ продължава и стартиралата през м. март кампания за профилактика на исхемичната болест на сърцето и периферната съдова болест „За чисти кръвоносни съдове“, съвместно с УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“. На 17-ти октомври, пациенти с оплаквания от гръден дискомфорт и/или болки в долните крайници при физически усилия и в покой, както и тези с вече преживени сърдечни и/или периферни интервенции могат да се възползват от безплатни прегледи при кардиолог и съдов хирург.

Записването се извършва предварително на регистратурата на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” с адрес гр. Русе, ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ №35 или на тел. 0876 830 230 ; 082 830 230.

Exit mobile version