Още 5,5 млн.лв. идват за водния проект в Русе, дейностите напредват

Общинските съветници дадоха съгласие да се увеличи максималният размер на сумата по договора за водния проект в Русе. До момента общата стойност на финансирането, което включва безвъзмездните средства и собственото участие от ВиК-Русе, може да бъде най-много 134 млн.лв. с ДДС. Новият текст в анексирането на договора ще определи максималната сума на 135 млн.лв.

Всъщност увеличаването на парите за водния проект е с 5,5 млн.лв., обясниха кметът Пенчо Милков и управителят на ВиК-Русе инж.Илиан Милев. Стойността на сключените договори след тръжните процедури е била 129 млн.лв. След индексирането на строителните дейности от държавата в лицето на МОСВ и увеличаване на собственото участие, се добавят още 5,5 млн.лв. Така общата сума става 134,5 млн.лв., което надхвърля общия размер по досегашния договор – 134 млн.лв., и се налага максималната му стойност да бъде променена на 135 млн.лв.

Инж.Милев отчете и напредъка по проекта, като отговори и на въпроси на съветниците. Канализацията в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ е завършена на 100 %, в момента вървят 72-часови проби и до десетина дни завършват дейностите по асфалтирането. Тази част от проекта трябва да приключи до края на месеца. Магистралните водопроводи са почти готови и в началото на декември се очаква да имат Акт 15.

По отношение на реконструкцията на канализационните колектори и прилежащи водопроводи по възлови кръстовища, там канализацията е готова на 89 %, а водопроводите са изпълнени на 49 %. В централната градска част канализацията е на 75 %, а водопроводите – на 70 %. Най-бавно напредва последната част от проекта – подмяна на водопроводни клонове в града, където изпълнението е на 32 %.

Кръстовището на бул.“Христо Ботев“, където се изгражда задържателният резервоар, в момента се изграждат връзки. Другата седмица ще се направят изпитания и ще започне възстановяване на настилките, като очакванията са до три седмици да бъде асфалтирано.

Въпросителни има обаче около ул.“Цар Калоян“, където на няколко пъти се прави ремонт на ремонта. Инж.Милев обясни, че за този обект върви спор от няколко месеца дали да се асфалтира или да се възстановят паветата, тъй като улицата е част от архитектурен ансамбъл. Окончателно решение все още няма.

Exit mobile version