Още седмица за подаване на данъчните декларации, най-често се ползва ПИК

Остава седмица за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2021 г. Повече от 80 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. 20 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 88 000 са ги подали в офис на приходната агенция, допълват от НАП.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили доходи от хонорари през 2021 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода, както и гражданите, извършвали регулярни продажби на стоки в интернет с цел търговия и печалба. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е  3 май.

Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2022 г. В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 3 май.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени над 85 млн. лв.

Клиентите на офиса на НАП в Русе оценяват високо и удобствата за внасяне на дължимите данъци чрез ПОС терминалните устройства, които са на тяхно разположение на всяко работно място в салоните за обслужване. От началото на годината плащанията с банкова карта чрез тях са над 8 000 бр., а общата сума от всички надхвърля 6,5 млн. лв. Преводите директно са били отразени в данъчните и осигурителни профили на гражданите без те да заплащат никакви такси за това.

Друга възможност за плащане на данъците е с платежни нареждания в офисите на всички банки, опериращи в страната, като гражданите трябва да имат предвид, че до 2 работни дни са необходими, за да бъде отразен превода в НАП и заради това не бива да се изчаква последния ден – 3 май, за разплащането. Може да се използва за лично плащане на данъците и електронното банкиране, като при него трябва задължително да се отбележат трите имена и ЕГН на задълженото лице, банковата сметка за приходите на централния бюджет и кода за вид плащане по ЗДДФЛ, който е 110000.

Внасянето на дължимите данъци може да се осъществи и с пощенски запис във всеки клон на „Български пощи“.

Образци на платежни нареждания са публикувани в сайта на агенцията – https://nra.bg/wps/portal/nra/documents/plashtane/8bc01274-b29c-4d81-9806-26df32810fe9 , където са и банковите сметки на всеки офис – https://nra.bg/wps/portal/nra/payment/bankovi-smetki-2

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на инфоцентъра на  приходната агенция: 0700 18 700, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП.

Exit mobile version