Официално: Русенецът Васил Георгиев е назначен за зам.-външен министър

Русенецът Васил Георгиев и Ирена Димитрова са назначени на длъжността зам.-министър на външните работи със заповед на премиера Кирил Петков. Както Русе Медиа писа, бившият русенски депутат поема поста като заместник на Теодора Генчовска. Двамата са представители на „Има такъв народ“ и съученици с една година разлика в Английската гимназия в Русе.

51-годишният Васил  Георгиев има магистърски степени по Тюркология и по Право от СУ „Св.  Климент Охридски“, със специализация международно право и международни отношения. Бил е на задграничен мандат в посолството на Република България в Република Турция, народен представител в 45-то  и 46-то Народно събрание, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза на Средиземноморието. Притежава дългогодишен управленски опит в частния сектор, като понастоящем е директор на българска фирма, развиваща дейност в Турция.

45-годишната Ирена Димитрова до момента бе началник на отдел „НАТО“ във Външно министерство. Тя е дипломат с над 20-годишен стаж и е преминала последователно през всички етапи на кариерно развитие в МВнР. Била е на два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел.  Завършила е Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен и Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен „Магистър по международни отношения“ от Мадридския университет Компултенсе.

 

Exit mobile version