Офицер от запаса от Русе бе награден с грамота, представя книгата си за Пети полк

О.з. майор инж. Евгени Алексиев беше награден с грамота от областния управител на Русе Данаил Ковачев. Отличието му бе присъдено за цялостен принос към популяризиране историята на региона. Сред последните му постижения е книга „История на 5-ти пехотен Дунавски полк 1940-1954 г.“, която ще бъде представена на 12 октомври от 18 часа в Регионалния исторически музей-Русе.

На близо 170 страници авторът разкрива някои малко известни и дори непознати факти за един от трите най-елитни полка в българската армия. Изданието представлява продължение на книгата със същото име от 1942 година и описва с подробности събитията от връщането на Южна Добруджа, годините на Втората световна война и участието в бойни действия на територията на днешна Северна Македония, а също и периода на бурни промени след края на войната до окончателното разформиране на легендарния русенски полк. Освен сведения за полка в книгата са представени множество илюстрации, карти, снимки и извадки от документи. Любопитен факт е, че около Балканската война военновременният състав на полка е наброявал около 3600 – 3800 души, попълнен почти изцяло от жители на Русе.

„Тази книга е плод на моята страст, любов и признателност към родната история, военната професия и нашия град. Надявам се чрез нея разстоянието между нашето „днес“, бъдещото „утре“ и славното ни историческо минало да стане още по-малко, а любовта ни към Родината – по-силна и по-гореща“, споделя Алексиев.

Евгени Алексиев е сред организаторите на редица патриотични инициативи в Русенско. Част от тях включват събития, посветени на паметта на видни родни революционери, както и представянето на поредица от фотоизложби също на историческа тематика. Той редовно работи с ученици от областта по теми, касаещи миналото на страната ни. Фокусът в неговата дейност е периодът на Освободителните борби и развитието на Третата българска държава. Офицерът от запаса е и сред водещите консултанти на регионално и национално ниво при провеждането на исторически възстановки. Евгени Алексиев е член на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Exit mobile version