ОУ „Любен Каравелов“ посреща 150-ата си годишнина онлайн, но с гордост от ученици и учители

Едно от най-обичаните русенски училища – ОУ „Любен Каравелов“, посреща своята 150-ата годишнина в необичайни условия. Заради пандемията до 20 ноември учебното заведение премина към обучение онлайн, което заедно с наложените ограничителни мерки попречи на провеждането на днешния патронен празник и отложи планираните тържествени събития. Те ще се състоят през месец май догодина, когато учители и ученици с гордост ще покажат пред обществеността на Русе как пазят историята си, следват традициите и духа им и гледат към модерното бъдеще.

По случай годишнината от ръководството на училището споделиха най-интересните моменти от създаването на ОУ „Любен Каравелов“ до днес заедно с послание към деца, учители и родители.

150 години ОУ„ Л. Каравелов “- традиция, дух, иновации и социално отговорна мисия в условията на изпитание

„Създадено през далечната 1870 година, училището за шампиони чества своя 150 годишен юбилей по-различно. За първи път училищната общност празнува своя юбилей виртуално.

Съградено с много жар и спомоществователството на видни русенци като Хр. Г Данов, Йосиф Дайнелов и др. ,училището е едно от най-старите учебни заведения в гр. Русе.

На дървените му скамейки получават своето образование видни възрожденци като Никола Обретенов, Тома Кърджиев, Петрана Обретенова.

Своя неуморен труд през годините в класните му стаи полагат Екатерина Каравелова, Магдалена Михалаки Георгиева, Никола Попов и др.

По случай своя 100 годишен юбилей през 1970 г., за постигнати високи резултати в учебно-възпитателната работа ОУ„Л. Каравелов“ е наградено с орден Кирил и Методий I степен.

През 1981 година училището се премества в настоящата сграда на ул.„В.Търново“19.

Под вещото ръководство на директора г-жа Росица Рангелова, в екип със зам. директора Красимир Петров и учители, училище Л. Каравелов се превръща в най-желаното и успешно учебно заведение в града.

В града на първите неща екипът на училище Л. Каравелов също дава своя принос-първите награди Паче перо, първият по рода си Лео клуб, първото състезание Буквоплет, първата ученическа библиотека, първата фондация „Елица Русинова“, първото засадено дърво с послание в корените през 2000 година, първият училищен филм, вестник „Каравеловец“, дарителски акции и много други.

С годините ОУ„Л .Каравелов“ извежда от своите класни стаи и дарява на  България и света много ярки имена на лекари, адвокати, учители, университетски преподаватели, спортисти, музиканти, журналисти и общественици.

Гордеем се с доктор Деян Михайлов-астрофизик и най-младият преподавател в Кеймбридж, студент на Стивън Хокинг, Силвия Митева-най-добрата ни гимнастичка, републиканска шампионка по художествена гимнастика, Мария Мицова-бадминтонист-национал, участник в младежката олимпиада 2014 в Китай, Арсен Симонян-доктор по полимерна химия към държавния университет на щата Ню Йорк, САЩ, автор на научни статии и няколко одобрени патента, Симеон Цанков, преборил конкуренцията на 6000 кандидати, един от 26те студенти в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон и много други.

От учебната 2017/18 година ОУ„Л. Каравелов“ навлиза в света на иновациите-първото в града основно иновативно училище, работещо по въвеждане на Облачните технологии, създаване на „Училище за родители“, използване на „Мисловни инструменти“, усъвършенстване на управленческото и административно обслужване.

Училището разполага с модерна база, цветни стаи и кабинети, но най-ценният му ресурс е общото ни  бъдеще-децата.

Днес, в динамичните условия на криза, ръководството на училището в лицето на директора г-жа Веселка Николаева, зам. директорите Маргарита Стоилова и Деян Стайков, както и учителската колегия, се стараем да бъдем силни и гъвкави, да използваме възможностите на съвременните технологии, да споделяме идеи и каузи, да работим в сътрудничество и заедно да овладяваме трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени.

Работим с убеждението и вярата, че образованието е най-силният инструмент за промяна.

Във връзка с патронния празник на територията на училището са предвидени следните инициативи-благотворителен конкурс-изложба, приемане на първокласниците в редиците на Каравеловци, филм, посветен на историята на училището.

Надяваме се заедно-ученици, учители, родители и общественици, да споделим емоцията от празника в реални условия през месец май.

Летете, Каравеловци!

Бъдете здрави, силни ,упорити, знаещи, можещи и все така успешни!

Бъдете, шампиони!

Честит празник!“

 

Exit mobile version