От 6 март: България отново е в списъка на Румъния за 14-дневна карантина

България отново е в списъка на Румъния за 14-дневна карантина. Решението е взето от Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния заради увеличаването на броя на заразените с коронавирус у нас. Мярката влиза в сила от днес, 6 март, събота, от 21 часа, при преминаване през граничните пунктове с Румъния.

Ако българските граждани влизат в Румъния с цел престой до 3 дни (72 часа) престоят се разрешава, но те трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 48 часа преди влизане в страната. Ако не представят такъв тест, подлежат на 14-дневна домашна карантина.

Ако престоят им е над три дни задължително подлежат на домашна карантина от 14 дни (даже и да имат отрицателен PCR тест). Поставените под карантина лица могат да бъдат освободени от мярката след 10-ия ден, ако направят PCR тест за SARS-CoV-2 на 8-ия ден от карантината, който да даде отрицателен резултат и не проявяват специфични за COVID-19 симптоми.

Ако се преминава транзит през Румъния, не се изисква PCR тест, но трябва пътуващият да напусне страната до 24 часа и да има документ, удостоверяващ крайната точка на пътуване.

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2312-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-4-03-2021/file

 

 

Exit mobile version