Мерките: На закрито само със „зелен сертификат“, медиците в болниците също

От 00:00 часа на 21 октомври /сряда срещу четвъртък/ в сила влиза изискването за притежаване на „зелен сертификат“, обяви здравният министър. Това е мярката, която предприема държавата във връзка с нарастващите случаи на заразени с ковид-19. Ето и самата заповед – zapoved_merki_19_10_2021_2

Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/участниците да предоставят зелен сертификат за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за COVID-19 от антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. , Организаторите следва да осигурят контрол на входа на обекта/мероприятието относно проверката на сертификатите.

Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Изключение ще правят хранителни магазини, банкови институции и аптеки, и др.

Изискването ще важи за посетителите и персонала. Сертификат не се изисква за деца под 18 години.

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната.Няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на детски и градини и ясли, категоричен бе д-р Кацаров.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.В универитетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на зелен сертификат. Преценката остава на съответния университет дали занятията да продължат присъствено или да са онлайн, но ако изберат да бъде присъствено, то трябва да бъде при спазване на изискванията за наличие на „зелен сертификат“.

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната могат да се извършват само, ако всички участници в тях имат зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения. А всички работещи в лечебните заведения трябва да работят само при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове в страната.

Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаване на сертификати, посочи Кацаров. Ако бъде установен фалшив сертификат, ще бъде отнет лиценза на дадената лаборатория.Ще бъдат предоставени безплатни тестове на всички лаборатории. Те могат да вземат такса за вземане на пробата, но не и за самия тест.

Засега от пътуващите в градския транспорт няма да се изисква зелен сертификат.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на документа за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19, съобщи още министър Кацаров.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен”сертификат, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун, стана ясно от думите на министъра. „Призовавам да се спазват мерките, защото никой не желае да се стига дотам“, каза министър Кацаров.

 

Exit mobile version