От 21 април: Джипитата ще преглеждат само три дни заради детските консултации и имунизации

Общопрактикуващите лекари са силно притеснени заради новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се възобновяват детските консултации, основните задължителни имунизации и женските консултации. Причината е, че ще се наложи да преглеждат обикновените си пациенти само в три дни, а не както досега от понеделник до петък.

Според заповедта на здравния министър детските консултации и задължителните имунизации ще се извършват във вторник и четвъртък, като в тези дни общопрактикуващите лекари не могат да обслужват други пациенти. Целта е да се осигури „зелен коридор“ за децата и да не се смесват с други болни. Във вторник и четвъртък джипитата ще  консултират останалите си пациенти по телефона и ще ги насочват към друго лечебно заведение по заместване или към Център за спешна помощ. Това пък ще натовари допълнително спешните медици, които ще трябва да ходят да преглеждат и хора, които не са в животозастрашаващо състояние.

За детските и женските консултации и за имунизациите се изисква предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Не се допускат повече от двама пациенти или родители и децата им пред кабинета, като те трябва да носят маски и да спазват дистанция.

От 21 април поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи. Остава забраната за свиждания в болниците.

Exit mobile version