От 19 май: Разхлабват мерките, от 31 май всички деца се връщат в клас

Служебният здравен министър разхлаби част от мерките, свързани с присъственото обучение, спортните прояви и влизането в страната.

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Повечето ограничения падат още утре. От 19 май отпада забраната за провеждане на присъствено обучение, във висшите учебни заведения. Спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1, 5 м, както и носене на защитни маски за лице.

От 19 май за деца до 5-годишна възраст не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това важи за български граждани, граждани на държави членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Руска Федерация, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.

Exit mobile version