От 1 ноември: Започва акция „Зима“, ще важи и за велосипедисти и пешеходци

От 1 ноември стартира традиционната акция „Зима“, която ще се проведе на три етапа, съобщиха от полицията в Русе.

От 1 до 10 ноември кампанията ще бъде насочена и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

От 11 до 20 ноември ще се следи за поведението на пътя на пешеходците и за поведението на водачите спрямо пешеходците.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, главно с пешеходци и велосипедисти. До 30 % от всички убити при ПТП през зимния период са именно такива участници в движението.

Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано  с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях.

Основният акцент ще бъде от 21 до 30 ноември, когато ще се проверяват водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците, а 21 ноември е обявен за Световния ден за възпомeнание на жертвите от ПТП.

Има подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимните условия. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

От полицията дават следните съвети:

ИЗПРАВНОСТ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

При попадане в рискова ситуация да се сигнализира на телефон 112!

 

Exit mobile version