От утре: Затягат мерките срещу ковид в Русенско /ВИДЕО/

Със заповед на Регионалната здравна инспекция от утре, 28 юли, ще се затегнат мерките срещу разпространението на коронавируса в Русенска област. Засега срокът, в който ще важи заповедта, е един месец.

На заседанието на Областния щаб е взето решение за въвеждане на задължителни маски за пътниците в обществения транспорт, както и за персонала и посетителите в лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, дрогерии. В социалните услуги също посещението е задължително с маски. Отделно се въвежда сутрешен филтър в детските заведения. При възможност служителите ще работят дистанционно, а в обществени места със струпване на много хора трябва да има дезинфектанти за входа.

Не сме в епидемия, а вземаме профилактични мерки, обясни директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева. Има повишаване на броя на случаите, като кривата постоянно върви нагоре. За последните две седмици има и три смъртни случая. Въпреки че е по-заразен, при този щам на вируса заболяването протича по-леко и по-малко хора са в болница.

Констатирани са и два епидемиологични взрива. Единият е бил в Центъра за психично здраве в Русе, където са се разболели четирима пациенти. Вторият е бил в Дом за стари хора в село Николово, където с ковид са били установени 11 души – двама от персонала и деветима обитатели.

В момента Русенска област е в етап 1 от националния план и това налага прилагането на мерки.

 

Exit mobile version