От днес: Полицията започва акция заради тежките инциденти с пешеходци

Специализирана полицейска операция заради тежки пътни инциденти с пострадали и загинали пешеходци стартира от днес, 16 декември, съощиха от ОД на МВР-Русе. Само от началото на декември са възникнали 4 ПТП с 4 загинали участници, от които трима са пешеходци.

Зачестяват и произшествията, причинени от водачи употребили алкохол. Не са редки и случаите, при които водачи управляват без съответното свидетелство за управление на МПС, на нерегистрирани МПС или след употреба на упойващи и/или наркотични вещества.

За периода от 01.01.2020 г. до 14.12.2020 г. на територията на ОДМВР Русе са загинали 13 участника в ПТП, 4 от които са водачи, 5 са пътници, 1 работник на пътя, а 3 са пешеходци.

За да се предотвратят тежки катастрофи с ранени и загинали, както и да се ограничат предпоставките за възникването им, ръководството на ОДМВР – Русе предприема мерки за засилване на контрола по спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства, пътниците в тях, пешеходците и всички останали участници в движението.

По време на операцията пътните полицаи ще проверяват за правоспособност на шофьорите, употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на скоростните режими, управление на неизправни или нерегистрирани превозни средства, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, спазването на пътните знаци и маркировка, отнемане предимство на пешеходците от страна на водачите и нарушения от страна на пешеходците, както и на другите участници в движението.

Проверките ще се извършват в различни периоди от денонощието, като ще е най-засилено полицейското присъствие в часовете пик, в по-натоварените участъци на територията на цялата област, а продължителността им ще се определя според обстановката.

 

Exit mobile version