От днес в Русе може да се гласува машинно, но само тестово /ВИДЕО/

Тестови терминал, предназначен за машинно гласуване в изборния ден, пристигна в Районната избирателна комисия в Русе. Целта е членовете на РИК и на СИК да изпробват различни варианти при работата с машината, които биха могли да се случат реално в процеса на гласуване, и да знаят как да процедират, ако има някакви усложнения.

В повечето секции в Русенско ще има машини за гласуване. Те не могат да бъдат включени в изборния ден преди 7.00 часа сутринта и не могат да бъдат изключени преди 20.00 часа, когато би трябвало да приключи изборният ден. Отделно самият терминал е подсигурен срещу токови удари и смущения, като наред с традиционното захранване има и  акумулатори, които биха могли да издържат до два часа. Ако за това време не бъде възстановено електрозахранването, машината спира да функционира, като запазва информацията до момента, в който е угаснала. Пускането на машината за гласуване изисква предварително включени ключове-флашки от съответната СИК, както и въвеждане на ПИН-код. С успешното включване терминалът извежда тестови протокол, който трябва да се пази от комисията и трябва да бъде предаден заедно с останалите книжа в края на изборния ден.

До момента около 30-ина представители на различни СИК са изпробвали процедурите, съпътстващи едно машинно гласуване. Оценката им е, че процесът е лесен, бърз и не би трябвало да има проблеми.

Exit mobile version