Отиде си големият библиотекар от Русе проф. Ани Гергова

Русенката проф.д.ф.н. Ани Гергова, един от най-големите библиотечни специалисти у нас, е починала на 84-годишна възраст, съобщиха от Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Проф.Гергова беше ръководител на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ при Философския факултет на СУ, научен секретар на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в края на 90-те години и член на редколегията на сп. „Библиотека“, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация от 2000 до 2002 г., автор и преподавател в областта на историята на книжовната култура.

Опелото ще се състои в събота, 29.01.2022 г., от 12,15 часа, в храм „Преображение Господне“- Лозенец – ул. „Ралица“ № 2.

Проф. Ани Гергова е родена на 10 септември 1937 г. в Русе. Завършва специалностите „Българска филология“ и „Библиотекознание и библиография“ в Софийския университет. След това е докторантка на проф. Тодор Боров във Философско-историческия факултет на Университета. През 1980 г. специализира в Университет Бордо–3. Започва кариерата си като научен сътрудник в Научен център за печата. След това е научен секретар и заместник-директор в Научно-изследователския институт по културата при Комитета за култура и БАН. От 1991 г. е професор във Философския факултет, а от 1997 г. и във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Като експерт проф. Ани Гергова е била член на научния съвет на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, председател на изпълнителното бюро на Международната асоциация по библиология (МАБ), член и заместник-председател на Библиотечния съвет към министъра на културата на Република България, член на специализирания научен съвет по литературознание при ВАК и председател на СНС по библиотечно-информационни науки при ВАК. Участва в множество конференции и колоквиуми по книгознание/библиология и концептуалното интегриране на науките за написаното в бившия Съветски съюз, Франция, Тунис, Чехословакия, Египет и др. Нейни публикации са отпечатани на френски, италиански, руски, английски и други езици.

Основен фокус в изследванията на проф. Ани Гергова са процесите, свързани с жизнения цикъл на печатните издания през XIX и първата половина на ХХ век. На отношението към книгите в българското възрожденско общество тя посвещава редица свои текстове: „Книголюбието на възрожденците“ (1984); дисертацията си за присъждане на научната степен „доктор на филологическите науки“ – „Книжнината и българите XIX – началото на XX век“ (1991); „Книжовността на Българското възраждане“ (2018) и др. Особено приносни са нейните публикации върху историята на книгите и четенето в България от Освобождението до Първата световна война. Тя е автор и на един представителен историографски преглед на българските публикации, фокусирани върху различните аспекти на книжовната култура – „Книгознанието в България“ (1987). Може би най-популярни сред нейните студенти ще останат учебниците и учебните помагала, които тя подготви – сред тях: „Книгознание: Лекции“ (1995), „История на книгата. Книгата в историята“ – съвместно с проф. Красимира Даскалова (2001) и „Книжовно-документално наследство“ (2006).

Проф. Гергова беше определена от един свой френски колега като „една от големите фигури на съвременната библиология“.

Поклон пред паметта й!

Exit mobile version