Отиваме на избори: ИТН върна неизпълнен третия мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Папката прие Ивайло Вълчев, който обаче я върна веднага.

„Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията, против които ИТН гласува. За съжаление в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството от последните 9 месеца отдавна сме го определили като вредно, така че се радваме, че тази агония приключва. За нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори. Там да решава суверенът. Някои определят изборите като хаос и ненужни. Даже вчера чухме някой да казва, че за съжаление народът ще избира. Ние не мислим така. Мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация“, каза Вълчев.

Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване, заяви президентът от своя страна.

Той съобщи, че започва среща с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

 

Exit mobile version