Отварят заведенията на открито след оглед на място, КПП-та до Гергьовден

Заведенията с градини и тераси, които са на открити пространства, ще могат да заработят отново. Това е една от мерките, които се разхлабват от щаба и правителството. Точните изисквания ще бъдат определени в заповед на здравния министър, а разрешението за възобновяване на дейността им ще се дава РЗИ и Агенцията по безопасност на храните. Двете институции трябва да направят проверки на място, за да се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.
Заведенията на открито ще трябва да разредят масите, за да се осигури дистанция между клиентите. Ако всичко върви добре, ще се мисли и за отваряне и на ресторантите, отново при определени мерки. Персоналът ще трябва да работи при новите условия, заявиха от щаба.
От понеделник ще се разреши и практикуването на индивидуални спортове на открито, но без провеждане на състезания. По този начин ще се осигури възможност на гражданите да спортуват при стриктно спазване на указанията за социална дистанция. Предстои да се отворят и плувните басейни, но техните собственици ще бъдат задължени, да осигурят всички необходими условия за дезинфекция.

Автоинструкторите също ще могат да провеждат курсове от понеделник при спазване на правилата.
След Гергьовден се очаква да отпаднат полицейските КПП-та между областните градове, като при необходимост ще бъдат налагани подобни ограничения на махали или градове, в които има огнища на зараза по преценка на Националния оперативен щаб. Преди 6 май те няма да се премахнат, тъй като се очакват много хора да се възползват и да тръгнат масово да пътуват на празника.

В сферата на образованието детските градини и ясли засега остават затворени. Датите за матурите ще бъдат обявени на 4 април, като държавните зрелостни изпити за 12 клас най-вероятно ще бъдат първата седмица на юни, а националното външно оценяване след 7 клас – третата седмица на юни. Висшите училища ще съобразят приемните си кампании с тези дати. Очаква се там, където има най-много кандидати за едно място във ВУЗ, да се направят изпити с присъствие във висшите училища при завишени мерки за дистанция.

Exit mobile version