Осъдиха пиян водач за шофиране в нетрезво състояние и хулиганство в полицията

Със споразумение приключи разпоредителното заседание по делото срещу С. Д., който прие да изтърпи наказание лишаване от свобода за 8 месеца, 150 лв. глоба, лишаване от право да управлява МПС за 1 година и 10 месеца и обществено порицание за това, че е управлявал МПС след употреба на алкохол и е хулиганствал във Второ РУ Русе.

Подсъдимият е неосъждан, на 38 години, правоспособен водач на МПС, от гр. Кубрат. На 04.08.2021год. той гостувал на свои приятели в гр. Русе и употребил алкохол. Късно вечерта управлявал „Хонда Сивик“ по улиците на града, влязъл в двора на Второ РУ, спрял до транспортния портал и слязъл от колата. До едно от дърветата уринирал. Това било забелязано от оперативния дежурен на полицейското управление, който сигнализирал колегите си.

Екип служители пристигнали веднага и видели как подсъдимият се качил в автомобила си и потеглил по ул.“Петрохан“ без пуснати светлини. Те го последвали и му подали звуков и светлинен сигнал да спре. При проверката констатирали, че е във видимо нетрезво състояние и го тествали с „Дрегер“. Уредът отчел 2,13 промила. Съставили акт на нарушителя и талон за медицинско изследване, след което го съпроводили до УМБАЛ „Канев“ за кръвна проба.

Там С. Д. отказал да даде кръв и бил отведен във Второ РУ, за да бъдат надлежно изготвени всички необходими документи в тази връзка. Докато се случвало това, подсъдимият бил оставен да седи на пейка в коридора на управлението, но същият непрекъснато демонстрирал непристойно поведение, като буйствал, викал на висок глас и говорел назидателно и несвързано към полицейските служители. Тези негови действия довели до използването на помощни средства – белезници. Известно време след това, в първите часове на 05.08.2021г., С. Д. седнал на земята до пейката в коридора на Второ РУ и силно изритал с крак вратата на намиращия се срещу него кабинет, при което части от касата се разхвърчали.

Срещу С. Д. били повдигнати две обвинения, за които той се призна за виновен пред състав на Районен съд – Русе. Едното е, че е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта 2.13 на хиляда, установено по надлежния ред. Другото е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – на публично място уринирал в двора на Второ РУ – Русе, викал, буйствал и изритал с крак врата на кабинет в управлението.

След определяне на отделни наказания за всяко от престъпленията, същите са групирани и С. Д. ще изтърпи лишаване от свобода за срок от 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок, глоба в размер на 150 лв., лишаване от право да управлява МПС за 1 година и 10 месеца и обществено порицание, което следва да се изпълни чрез обявяване на съдебния акт на информационното табло на Община Кубрат за срок от 14 дни.

Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Exit mobile version