Осъдиха дрогирания вандал, потрошил параклис и Гребната база в Николово

Състав на Районен съд – Русе одобри споразумение, след като Б. К. се призна за виновен и по петте повдигнати му обвинения: хулиганство, унищожаване и повреждане на чужди движими вещи, управление на МПС след употреба на наркотични вещества, управление на нерегистрирано МПС, държане на наркотични вещества. Русе Медиа разказа преди три години за случая – Дрогираният в Николово вилнял над 12 часа из селото /ВИДЕО/

Към 02.05.2020 г. подсъдимият бил неосъждан, безработен, на 36 години. Управлявал „Фолксваген Голф“ със служебно прекратена регистрация по улиците на с. Николово, след като бил употребил амфетамин, метамфитамин и марихуана. Стигнал до земеделската кооперация, където слязъл от колата и започнал да крещи и да отправя закани към намиращите се там хора. Изтръгнал задния регистрационен номер на автомобила си и го захвърлил в близките храсти. Качил се в „Голф“-а, изфорсирал мотора, демонстративно завъртял гуми, след което рязко потеглил и се блъснал в порталните врати на задния вход на кооперацията. Тръгнал с висока скорост право срещу идващата насреща му „Тойота“. Шофьорката се изплашила, навлязла в тревната площ вдясно от пътя и спряла. Подсъдимият блъснал лявата задна броня и левия заден калник на автомобила й. Слязъл и започнал да крещи и псува. Жената се уплашила още повече, потеглила, влязла в кооперацията и се скрила в кабинката на охраната. Жената сигнализирала на тел.112.

Б. К. потеглил, но на разклона за с. Червена вода изоставил колата си и продължил пеш към гребната база. Изпотрошил множество от вещите там, а други изхвърлил в езерото. Продължил към ул.“Лозенец“ в с.Николово, където унищожил декоративен параклис, цветя, икона, соларни лампи. Бил задържан и откаран във Второ районно, където бил тестван за наркотични вещества, а по-късно в болницата дал кръвна проба и урина за изследване. Видно от изготвената впоследствие химическа експертиза в кръвта на Б. К. се установило наличие на наркотични вещества: амфетамин, метамфетамин и марихуана.

Спрямо подсъдимия била взета мярка за неотклонение домашен арест. При извършената му проверка от полицаи дали я спазва, на 12.05.2020 г. те го заварили пред входа на блока му. Разпоредили му да се върне в жилището си и да не излиза. Само 20 минути по-късно получили сигнал, че буйства. Върнали се, почукали на вратата му, той отворил и побягнал. Бил задържан на етажната площадка от полицейските служители, които го попитали дали има наркотични вещества. Подсъдимият заявил, че е изпушил половин цигара марихуана и им предал останалата половина.

Поради нарушение на мярката за неотклонение домашен арест, същата била изменена в задържане под стража. На 14.05.2020 г., докато се намирал в ареста, изкъртил крана за вода на мивката и наводнил килията.

В хода на досъдебното производство била назначена съдебноценова експертиза, която определила стойността на всички унищожени вещи – 2790 лв., които Б. К. възстановил на пострадалите.

Според съдебно-психиатричната експертиза, към момента на деянията подсъдимият е бил в състояние на интоксикация с психоактивни вещества, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Още в разпоредителното заседание пред Районен съд – Русе Б. К. призна всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт. След определянето на отделни наказания за всяко едно от престъпленията, същите бяха групирани и подсъдимият прие да изтърпи едно общо, най-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лв. Приспаднато е времето, през което е бил с мярка за неотклонение домашен арест от 05.05.2020 до 13.05.2020 и задържане под стража от 13.05.2020 до 13.07.2020 г.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

 

Exit mobile version