Осмокласник от Дойче шуле с награда от космическия лагер Space Camp Turkey

Възпитаникът на Дойче шуле-Русе Максим Стойчев от VIII Б клас посети учебно-тренировъчен център за ученици Space Camp Turkey от 26 юни до 3 юли. Центърът, посветен на космическите науки и изследвания, се намира в гр. Измир, Турция. Той е създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и вече повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия.

Максим Стойчев кандидатства за участие в учебно-тренировъчният лагер по обявен конкурс с есе на тема „Телескопът James Webb – нова ера в изследването на дълбокия Космос“. За есето си той бе оценен с максималният брой точки 100 от 100 и получи пълна стипендия в размер на 100 %. финансиране от организаторите и спонсорите на проекта, разказаха от Дойче шуле.

Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, младежите развиват умения за работа в екип, ефективна комуникацията и лидерски качества у себе си в динамична и вдъхновяваща среда.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. Лагерът се провежда провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Освен сертификата за преминалият тренировъчен курс, на един от всички участници се присъжда и специалната награда на Центъра „Kaya Tuncer “RIGHT STUFF” Award”. За първата седмица от тренировъчните лагери на SC Turkey 2022 с нея бе отличен русенският ученик Максим Стойчев.

Наградата е много оспорвана и за да я получи, участникът трябва да покаже, че притежава необходимите качества и умения за един бъдещ космически изследовател, а именно: разумно вземане на решения, увереност, стремеж към съвършенство, търсене и споделяне на знания.

Наградата „Kaya Tuncer “RIGHT STUFF” Award” е за младежи, които са показали, че днес се подготвят така, за да бъдат космическите изследователи на утрешния ден.

Терминът „right stuff“ е измислен в ранните дни на програмата за подбор на астронавти на НАСА за човек, който има качествата, необходими да стане астронавт.

Exit mobile version