Осем нови специалности ще има в училищата в Русе, Бяла и Ветово /ВИДЕО/

Осем нови специалности ще бъдат разкрити в училищата в Русенска област за новата 2022/2023 учебна година, стана ясно при представянето на проекта за план-прием. Очаква се тази година да завършат малко над 1700 седмокласници, съобщи началникът на РУО-Русе Росица Георгиева. В областта се предвижда да се разкрият 69 паралелки, докато в Плевен например ще има 99, а във Велико Търново – 83.

В Бяла се предлага разкриването на четири нови специалности – две в СУ „Панайот Волов“, които са помощник-инструктор по фитнес и спортно-туристическа, и в две в Професионалната гимназия – трайни насаждения и машини и системи с ЦПУ. Във Ветово ще се открие минна електромеханика.

В Русе ПГ по облекло иска да се въведе специалност бутикови облекла, а ПГ по речно корабостроене – локомотиви и вагони, която е по желание на БДЖ за обучение на машинисти. Това е една от професиите, където има най-голяма липса на нови кадри. В ПГ по строителство ще има за първи път художествена керамика.

Защитените специалности, в които могат да се обучават минимум 9 ученици в паралелка, са минна електромеханика художествена дърворезба, електрообзавеждане на кораби, локомотиви и вагони, художествена керамика, измервателна и организационна техника.

15 професии са очакван недостиг на кадри, като сред тях е и производството на облекла от текстил. През тази учебна година е нямало желаещи, но по желание на шивашкия бранш отново ще се направи опит за сформиране на такава паралелка.

В дуалната система на обучение са включени 10 специалности, където в 11 и 12 клас учениците работят на трудови договори в реалния бизнес, като същевременно продължават обучението си.

Ето и пълната картина за проекта за план-прием в Русенска област – OBLASTNA KOMISIQ_02.2022

Exit mobile version