Оригинали на Салвадор Дали изпълниха сюрреалистично галерията в Русе

Изложбата „Материализация на сюрреализма“, представяща  68 оригинални творби на Салвадор Дали от едноименната частна колекция „Кесаури“, бе открита официално в Русенската художествена галерия. Експозицията бе представена от Василий Кесаури, който е куратор заедно с директора на РХГ Елена Великова. Кесаури и семейството му се занимават с тази дейност повече от 10 години, като досега са подредили близо 130 експозиции по цял свят. По думите му в частната си колекция притежават над 3000 оригинални творби на различни автори. Сред тях са и множество гравюри върху дърво на японски художници. Фамилията на Василий Кесаури има грузински корени, но от години живее във Франция.

Поздравления към организаторите на изложбата бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Настоящата изложба на Салвадор Дали ще може да бъде разгледана до 26-и октомври тази година. Тя включва над 60 произведения, като те са разделени в пет тематични раздела – „Сюрреалистични цветя“, „Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса“, „Бенвенуто Челини“, цикъл от илюстрации към „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей и други различни произведения на един от най-забележителните, изумителни и провокиращи интелекта художници. Експозицията се състои от литографии, произведения в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна и дизайнерски произведения. Всички те са оригинални творби, признати от него като такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони в тази сфера.

Безопасността на картините е гарантирана чрез постоянно видеонаблюдение, алармена система и охрана. Също така те са и застраховани. Досега изложбата вече е била представена в галерии в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия.

Обсъжда се догодина в галерията да гостува изложба на японска ксилография от началото на 18-и до края на 19-и век, отново от колекцията „Кесауари“.

Exit mobile version