Определени са възнагражденията, които ще вземат членовете на ОИК и СИК за местния вот

Членовете на Общинските избирателни комисии за подготовка и произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на общини и на кметства на 29 октомври ще получават месечно възнаграждение. То ще се изплаща за периода от 9 септември 2023 г. до 7 дни от обявяване на резултатите от изборите за І тур или за ІІ тур, ако се произвежда такъв в съответната община. Решение на ЦИК определи какво ще се плаща на ръководството и членовете на ОИК:

При секционните избирателни комисии има твърда сума, към която ще се изплащат и допълнителни средства. Основното възнаграждение е:

Ако има втори тур на изборите, същите суми се изплащат отново.

За участие в обучението на СИК/ПСИК от ОИК се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 40 лв. на всеки участвал в обучението.

За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 15 лв. на всеки участвал. Тези средства се плащат повторно при втори тур.

Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително възнаграждение, както следва:

– в размер на 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350;

– в размер на 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 включително;

Ако има втори тур, важи същото правило – отново ще плащат тези суми.

Възнагражденията на членовете на избирателните комисии не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

 

Exit mobile version