Операта представя новата си диригентка Вилиана Вълчева с концерт

Българската диригентка Вилиана Вълчева, която години е специализирала и работила в Швейцария, е новото попълнение в състава на Русенска опера. Тя ще дебютира като част от музикалния колектив в Русе с концерт на 5 февруари от 19 часа в зала „Филхармония“.

Под диригентството на Вилиана Вълчева ще прозвучат произведения на Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти ще бъдат  мецосопраното Андреана Николова, басът Пламен Бейков, Надежда Андреева – флейта, и Здравко Саралиев – кларинет.

Вилиана Вълчева е завършила НУИ „Добри Христов“ – Варна със специалност пиано, след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в Берн, Швейцария. Малко по-късно записва камерна музика в Нюшател и паралелно започва да се занимава с дирижиране. То я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера проф.Ралф Вайкерт, където през 2010 г. защитава с отличие магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в Кадакес (Испания). Тя е активен участник като диригент в Берлинския форум Das Kritische Orchester, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.

Exit mobile version