Операта в Русе очаква наесен да започне ремонтът на сградата й

През септември се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира сградата на Русенска опера, която пострада при големия пожар през юли 2020 г. Това е станало ясно при срещата на русенския депутат от ПП-ДБ Иван Белчев с директора на културния институт Пламен Бейков.

При пожара бе унищожен покривът на сградата, а използваните над 50 тона вода за потушаването на огъня увредиха вътрешността и проникнаха в льосовата основа, предизвиквайки слягания на почвата и деформации по сградата. Макар че покривът вече е възстановен, допълнителните ремонтни дейности продължават.

Пламен Бейков очаква скоро проектът за оборудването на сградата да бъде окончателно одобрен. Това ще позволи възстановяването на озвучителната кабина, оборудване с нова техника за озвучаване и осветление, ремонтиране на гримьорните, както и изграждане на нова електрическа инсталация. За ремонта на сградата по груби сметки ще са необходими около  6-7 милиона лева, които е необходимо да бъдат инвестирани, за да има Държавната опера в Русе отново свой собствен дом.

Иван Белчев е поел ангажимент да се обърне към Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие, за да се увери, че финансирането на останалите ремонтни дейности по сградата на Държавна опера Русе ще бъде обезпечено.

Той ще отправи запитване и към Община Русе дали е предвидено увеличаването на годишната субсидия на Държавната опера, предвид инфлацията и нуждата осъвременяване на различни компоненти в сградата.

 

Exit mobile version